Translation tool

sâmbătă, 7 decembrie 2013

YO2MTG/p in YOFF-528

Pe un vant puternic, temperatura sub 0, din cauza vitezei vantului, si un cer innorat am "bagat" o noua activare.
Spre seara am resimtit din plin ziua prin faptul ca ceea ce aveam in gat a inceput sa se inflameze.....dar cum
pasiune fara sacrifii nu prea exista.... sper ca macar cei cu care am schimbat un control sa aprecieze.
Mai jos cateva informatii utile as zice eu, "culese" de pe site-ul NATURA 2000
73  44 de YO2MTGigi


 Situl se incadreaza in regiunea biogeografica panonica, fiind situat in Campia Jimboliei. La vest este marginit de localitatea Teremia şi graniţa de stat, la nord de localităţile Nerău şi Tomnatic iar la est de localitatile Lovrin si Gottlob. În extremitatea sudică se află localitatea Comloşu Mare. Cuprinde in principal terenuri agricole, pajişti si zone umede.

Această zonă a fost identificată în cadrul programului LIFE \"Conservarea vânturelului de seară în regiunea Panonică\", ca fiind foarte importantă pentru vânturei de seară. În ceea ce priveşte Câmpia de Vest, acoperirea coloniilor de vânturel de seară de către SPA-uri este excelentă în judeţele
Satu Mare (100%), Bihor (83%) şi Arad (83%), însă este practic inexistentă (1%!!!) în Timiş, tocmai în judeţul bănăţean, unde se află aproape jumătate (47,8%) din populaţia cuibăritoare din Câmpia de Vest (conform datelor colectate în cadrul proiectului LIFE, 2009). În 2007 abia o mică parte a populaţiei din judeţul Timiş s-a cunoscut, majoritatea coloniilor importante din Banat fiind identificate în cursul activităţilor de monitorizare desfăşurate în cadrul proiectului LIFE. Datele obţinute în urma evaluării populaţiei din această regiune ne-au indicat necesitatea absolută privind includerea celor mai importante colonii de cuibărit în reţeaua Natura 2000 din România. În cazul, în care aceste propuneri se acceptă (Teremia Mare-Tomnatic, Uivar-Diniaş, respectiv Livezile-Dolaţ), procentul perechilor cuibăritoare din
SPA-uri ar creşte semnificativ - cu 104 de perechi conform datelor din 2009 - atât în judeţul Timiş (de la 0% la 55-60%), cât şi în întreaga Câmpia de Vest (de la 40-42% la 65-68%). Colonia din Teremia Mare se găseşte la marginea comunei şi este instalată într-un salcâmet respectiv arbori aparţinând diferitelor specii dintre marginea şoselei şi stadion. Vântureii îşi procură hrana pe păşunile dinspre Teremia Mică respectiv Nerău-Comloşu Mare, precum şi pe terenurile agricole din împrejur. Colonia de la Tomnatic se găseşte într-un pâlc alcătuit din zece plopi hibrizi, situat între Tomnatic şi Gottlob în apropierea gropii de gunoi. Primăvara păsările se hrănesc pe păşunea de lângă colonie respectiv cea care se întinde la vest de DN Sânnicolau Mare-Timişoara. Terenurile agricole sunt folosite pentru procurarea hranei în special în perioada de cuibărit şi după părăsirea cuiburilor de către pui. Specia cuibăreşte şi solitar în pădurea de salcâm de la Comloşu Mare.

Specia gazdă pentru populaţia cuibăritoare de Falco vespertinus, în acest sit este Corvus frugilegus. Astfel, atât integritatea fizică a coloniilor de cioară de semănătură din perimetrul sitului cât şi exemplarele acestei specii nu trebuie ameninţate direct sau indirect de activităţile umane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu