Translation tool

duminică, 25 octombrie 2015

O iesire in YOFF-uri cu YP1WFF(/p)

De multa vreme tanjeam dupa o noua serie de activari in zonele YOFF.
Prilejul a fost dat de o invitatie primita de la YO9IVM care are o locatie langa Dunare, la Mahmudia.
Initial urma sa merg cu XYL, dar pe parcurs..... am ramas singur.
Am plecat din Bucuresti de sambata si am stat sa mai rezolv unele treburi gaspodaresti in a doua locatie, de la Naeni/BZ.
Luni dimineata pe 19 octombrie ac am plecat la drum cu directia Buzau, Braila. Am reusit sa traversez Dunarea cu bacul si am plecat mai departe. La Macin am oprit pentru ceva aprovizionare dupa care...din nou, mai departe. Aveam de ales, ori YOFF-009 sau YOFF-209. A castigat YOFF-209 care inca nu fusese activata. Dupa Macin, la un moment dat, se face un drum spre Carcaliu si dupa localitate am gasit un loc linistit. Fiind prima instalare a durat mai mult pana ce toate au fost legate intre ele. Echipamentul a fost FT-847 + YT-847, alimentare de la bateria masinii, iar antena folosita a fost un micro-vert ramas de la iesirea de pe insula Sacalinu Mare cu ani in urma. Acesta a fost prins cu banda adeziva de o undita de 7m si inaltata langa masina. Pentru evidenta legaturilor am folosit un laptop cu programul UCXlog.
Asa cum era de asteptat, dupa ce s-a "mirosit" ca YP1WFF/p este ceva nou si inedit, pile-up s-a format destul de repede. Vanatori de "serviciu" au dat navala spre satisfactia operatorului. Se facuse deja ora 13 si mai doream sa mai incerc o activare pana sa ajung la destinatie.
La strans treburile au mers mai repede. Statia a ramas montata, doar antena a fost stransa si pusa in masina.
Dupa ce am intrat in soseaua ce merge la sud de muntii Macinului am tinut drumul pana dupa localitatea Horia unde am facut la stanga, acolo unde am vazut un indicator catre Manastirea Cocos-Niculitel.. La vreo 2km am tras pe stanga pe un teren pe care am reusit sa ies fara sa trec prin santul de pe marginea drumului. Am reinstalat antena si am stat peste o ora. Aici am reusit mai multe legaturi.
Cum deja ziua s-a scurtat mult, am strans si am plecat catre destinatie. In Tulcea a trebuit sa refac plinul si apoi mai departe. Nu a durat mult si am ajuns la sensul giratoriu de unde drumul o ia catre Dunare, spre Mahmudia. YO9IVM ma sfatuise sa-i dau un telefon cand ajung aici, ca sa vina sa ma ia in primire, deoarece pe strada dinspre oras se lucra si circulatia nu era permisa. Dorind sa-i fac o surpriza, am coborat pana pe malul Dunarii si de acolo am intrat pe la celalalt capat a strazii. L-am sunat cand eram in fata portii!
In fine, aici a urmat descarcarea a ceea ce adusesem si apoi inevitabilele discutii pe teme de radioamatori.
Studiind harta am gasit ca la distante relativ mici se mai aflau doua zone YOFF "virgine": YOFF-108 si YOFF-140.
Asa ca dimineata, dupa ce am folosit YP1WFF (Indicativul fara /p e folosit numai din parcuri nationale sau naturale care sunt 27 la ora actuala.) pentru a activa din nou YOFF-021, Rezervatia Biosferei Delta Dunari, am plecat catre YOFF-140.  Drumul trece prin Murighiol, dar deja se observa ca nu este un drum prioritar. Asfaltul "ciuruit", iar mai apoi apareau semne ca se va reabilita!!
In localitatea Plopul se puneau pietre de bordura la marginea drumului !
La un moment dat am intrebat pe un localnic: Unde-i balta? Primul raspuns: Care, Razelm? Pana la urma a zis sa o iau la dreapta ca drumul duce la garla. Ajuns aici am gasit si un panou indicator, frumos. M-am instalat langa el. Mai cu seama ca doream sa incerc si o alta antena si trebuia sa leg undita de ceva! Aceasta era pe care am folosit-o anterior si este o sarma de aproximativ 10m care cu un balun UN-UN 1:9 care permite acordul in mai multe benzi cu acordorul de antena. La un moment dat a inceput sa ploua marunt si imi era frica sa nu alunec pe iarba umeda. Dar nu a tinut mult, asa ca nu au fost probleme. Cu peste 160 de legaturi m-am declarat multumit si am plecat catre cea de a doua locatie. YOFF-108. Acesta se afla la marginea de sud a localitatii Mahmudia. Aici pe una din dealuri se afla mai multe turnuri ce au antene de comunicatii. Ma temeam ca ar putea sa aiba influente asupra receptiei. Din acest motiv nu am ajuns pana sus. M-am oprit pe traseu intr-un loc unde am putut sa intorc, drumul fiind ingust cat sa treaca o masina. Vremea a fost in continuare inchisa si pe deasupra a inceput sa bata si vantul. La fiecare locatie mi-am propus sa fac cel putin 100 de legaturi. Si aici dupa 120 de legaturi am strans si am coborat si m-am intors in localitate.
Ziua urmatoare am planificat un drum mai lung spre Agighiol, unde zona protejata sunt dealuri dinspre apus fata de localitate. A fost mai greu, caci la intrarea in Tulcea am pierdut iesirea si am cam bajbait-o! Dar in final am reusit si gasind o zona mai libera m-am instalat si am facut portia de legaturi. De aceasta dat am lucrat mai mult in telegrafie. Am pus castile si zona a fost "linistita" pentru curioasi! A trecut de ora 17 si m-am grabit sa ma intorc.
Tot uitandu-ma pe harta, alte zone apropriate nu mai erau, asa ca am decis sa plec din Mahmudia si de pe  traseu sa incerc sa mai activez ce se poate.
Asa ca dimineata am pus toate in masina si la drum. Directia Tulcea, apoi Mihail Kogalniceau, dupa aeroportul de la Tulcea.
Din Mihail Kogalniceanu este un drum la dreapta spre localitatea Lastuni. Aici se afla YOFF-123 si YOFF- 256, Drumul pana la Lastuni de nota 10. Prin localitate ulita principala cu asfalt, dupa care ca de obicei. Plouase si erau numeroase baltoace. Dupa harta de GPS drumul se termina la marginea localitati. Aici surpriza! Un drum destul de bun care ducea nu stiu unde, dar tare covenabil pentru mine.M-am asezat langa un canal de irigatii(fara apa!). Am inceput cu YOFF-123. Aici intre 1130 si 1300 am reusit sa fac peste 150 de legaturi. Dupa care m-am mutat spre celalalt, YOFF-256. Pana aproate de ora 1430 am facut 100 de legaturi. Imi propusesem sa mai incerc o activare: YOFF-385. Pentru asta m-am intors si am luat-o pe drumul spre Braila. Dupa localitatea Horia am iesit de pe sosea si am gasit un loc mai inalt. Dupa ce am pus antena, am lucrat cu ochi pe ceas. Doream sa apuc sa trec cu bacul la Braila inante de lasarea intunericului.
Mergea bine, dar a trebuit sa intrerup la 1730 si sa strang. M-am cam grabit pe traseu in speranta ca voi ajunge in timp. Am prins ultima cursa!
In Braila am facut o noua mica aprovizionare pentru ce va urma. Peste noapte am dormit in masina!
Incomod si cam racoare. Noroc ca Gino m-a imprumutat cu un sac de dormit. Acesta a fost de baza!. Am stationat in statiunea Lacul Sarat. Aici, inainte de am hotara sa ma culc(impropriu zis!) m-am uitat pe harta si am vazut ca zona protejata nu este la lacul din statiune, ci dincolo de drumul care face legatura cu soseaua spre Buzau. Peste nopate a tras o ploaie linistita. Dimineata am luat-o spre Chiscani si am iesit la digul de la Dunare care marcheaza delimitarea lui YOFF-017. Am folosit de aceasta data un alt tip de antena. Un dipol alimentat la capat prin intermediul unui balun UN-UN 1:50. S-a comportat excelent. Cu acordorul de antena l-am tras si in 40m. Am lucrat de la 08 la 9.30 dupa care am plecat catre YOFF-470 unde m-am instalat langa lac. Aceeasi antena si am lucrat de la 1030 la 1200. Aproape 180 de legaturi.
Mai aveam de gand sa mai activez inca doua. Ambele pe langa DN22. Asa ca am strans si am luat drumul Buzaului, spre stanga. Dupa Silistraru am iesit catre Traian si mai departe catre DN22. Inainte de Comaneasca soseaua trece prin zona YOFF-472. Aici sunt balti si un curs de apa pe ambele parti ale soselei. Cand am ajuns o vreme cu soare de vara !
M-am alaturat si eu pescarilor care incercau sa prinda pesti. Suprinzator nimeni nu a fost curios sa vada ce fac eu cu unditele mele!! Asa ca m-am pus pe treaba si dai...si intr-o ora am reusit sa-mi fac "norma" de peste 100 de legaturi . Mai ramasese una de facut YOFF-136. Aici sunt mai multe lacuri. Am ales-o pe cea din nordul soselei unde am gasit un drum de acces, partial asfaltat(!),ce m-a dus langa lac. Cam secat la acel moment. Aici era mai mult zgomot de la  pasaretul din zona, dar si muste! Eram deja presat de timp. Eram departe si mai trebuia sa ajung acasa. Dar totusi intro ora mi-am facut plinul.
Am plecat prin localitatea Drumul Miresii si am mers catre drumul de Buzau. Aici, cand am ajuns, a inceput sa se intunece si am cerut permisiunea de acasa sa ma reintorc la Naeni. Lucru care s-a si realizat.
Un scurt bilant.
Legaturi 1945, 5 continente (lipsa SA) si 13 YOFF activate din care 9 pentru prima oara.
Doua "plinuri" de benzina. si aproximativ 800km. Alimentarea s-a facut de la bateria masini, care in timpul lucrului era la relanti. Imagini luate cu un "smart" de la un operator de telefonie!
Pit, YO3JW 


Iata si o prezentare pe harta a deplasarilor facute! Nu este cu acuratete mare, e mai mult pentru info.