Translation tool

duminică, 16 septembrie 2012

Extremitatea estica a Romaniei....

Luna august-septembrie a adus activarea a doua zone protejate din zona adiacenta Marii Negre

Prima din august a fost o actiune organizata de FRR unde un grup de 10 radioamatori au activat din EU-183 insula Sacalinul Mare. Aceasta insula se afla si in perimetrul YOFF-255.
Informatii suplimentare se pot gasi la: http://www.yp1s.tk/ si la http://www.facebook.com/YP1S.ro

A doua activare a fost facuta de YO4PX care avand o casa "la tara" in Istria, localitatea aflata in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - YOFF-021, i-a permis sa lucreze in conditii "casnice" de la 220V
Informatii suplimentare se pot gasi la: http://yo4px.blogspot.ro/2012/09/a-doua-dxpeditie-in-yoff-021-anul.html


Le adresez sincere felicitari pentru rezultate!

Avand in vedere numarul important de legaturi realizate speram sa avem cat de curand si logurile acestor expeditionari, mai cu seama ca numeroase diplome se pot cere fara a mai fi nevoie de QSL, confirmarea realizandu-se prin baza de date.

73
Pit

vineri, 14 septembrie 2012

joi, 13 septembrie 2012

Reactivarea Parcului National Domogled ­–Valea Cernei YOFF-008

Dupa ce lucrasem in IARU VHF pe Parangul Mare la 2519m pe 1-2 septembrie, cu care ocazie activasem si YOFF-373, ma resesmnasem la rutina radio clasica de acasa, cu putina refacere si eventual …ceva activitati mai domestice de gradina si muratori, sa impac si jumatatea !

Dar ce sa fac eu daca Dumnezeu e in primul rand radioamator si soarta mi-a trimis vorba dupa cateva zile ca neamuri dragi inimii mele, venite de la Constanta, voiau sa petrecem weekendul la Valea Mare , acolo unde au fost in alt an si s-au simtit foarte bine ? Uitasem sa spun ca pe 8-9 septembrie cadea de Sfanta Marie mica, adica ziua onomastica si de nastere a xyl

Gata, ,,beculetul se aprinsese’’ , sigur ca am fost de acord, asa ca de sambata dimineata 2 masini incarcate cu rude, frati, nasi, am plecat spre drumul Tismanei pana aproape de Apa Neagra unde, am luat-o la dreapta trecand pe langa monumentul de la Pades unde si-a tinut Tudor Vladimirescu ,,Proclamatia catre tara’’ si am ajuns la iesirea din Closani unde am oprit la panoul ce indica Parcul National Domogled - Valea Cernei. Desigur, rudele putin surprinse …mai ales dupa ce am pus niste afise cu flora si fauna, dar o fantana rustica tip butoi si atmosfera voioasa au facut sa manifeste mai putina reticenta ;

Am ajuns la Valea Mare chiar langa baraj, la o vila a Hidroelectricii si am inceput descarcatul : ei bagaje si mancare, ,,tarii’’si prajituri , eu FT857D , antene filare , alimentatoare si cabluri de alimentare. De data asta nu s-au mai putut stapani ,,Bai, ne pacali olteanul mai… !’’ Asta e ! Ne-am cazat la camere, eu in curte, dupa ce am pus cu ajutorul lor dipolurile pe 7 si 14 MHz, am alimentat statia si de la 10.34 utc am inceput ,,lucrul’’ in 7MHz , banda care nu m-a ,,lasat’’ niciodata in scurte …Incet, incet fac prima suta de QSO-uri si dupa ce se dumiresc si rudele si vecinii ca ,,Roger’’ nu e un personaj de cinema , ca ,,ingleza’’ mea seamana cu ratele de pe lac si ,,QSL ‘’ nu are nimic de a face cu ,,terorismul’’ m-au lasat-n pace invitandu-ma din cand in cind la masa , atunci cand se schimbau felurile de mancare si cand se toasta !

Ce mai, raiul pe pamant !…,,Doamne, de ce n-ai dat la fel si pe Parangul Mare ?’’ Da sa nu hulesc, ca n-a plouat , n-a fost frig si am ajuns intreg acasa….Asa ca am bagat viteza si seara cand am intrerupt pentru tort, sampanie si o ,,plimbare cu vaca" pe baraj, ajunsesem la 239 legaturi…onoarea-mi fusese salvata !

Duminica, pe 9 septembrie, am facut o mica excursie prin imprejurimi, am inconjurat lacul, barajul, hidrocentrala si statia de transformare, facand si fotografii – sa ne aducem aminte de vremurile bune ! O parte din ele le puteti vedea aici .

La cabana am mai continuat pana aproape de 4PM cand s-a dat startul invers , impachetarea a mers nesperat de bine si facusem 343 legaturi, pentru ceva de placere si prin ,,placere’’era ok

Am mai trecut pe la rubedenii pe drum, am ,,gustat’ ’si eu din pahare …ca nu mai aveam microfon si nu conduceam, am trecut sa ne ,,dregem ‘’ si pe la mine, -am impacat cu QSL-uri , cu fotografii si amintiri, a fost frumos …dar le-am spus ca daca vor sa fie radioamatori, chiar receptori , trebuie sa suie pe Parangul Mare cu echipament Radio, asa cum au facut si magarii Soimu si Gigel , care au primit pe varf direct nr . de receptori si nu s-au manifestat zgomotos si violent, ca altii… !

Asa a fost in reactivarea lui YOFF-008 , sper ca toate activarile si reactivarile sa fie la fel, sau mai bine, de ce nu ?

73's de YP7WFF-Florin(YO7BLX)

marți, 11 septembrie 2012

Expeditie in Parangul Mare 2519m, YOFF 373

De mult imi propusesem sa merg pe varful Parangul Mare la 2519M; al 5-lea varf ,dupa inaltime al Carpatilor si, al Romaniei. Cred ca in ultimii 20 de ani am fost de cel putin o data pe an pe Papusa 2150m, pe vf.Urdele 2228m, si de asemenea mai rar in Saua Dengherului la 2000m sau pe Mohorul, dar nu pe varf ci, la cca 2200m .

Anul trecut s-a ivit ocazia, am accesat Parangul Mare, am ajuns pe varf dar, acolo nu am stat decat o jumatate de ora fiindca riscam sa ajunem in noapte-nu-i a bine pe munte !

Am plecat anul trecut in august, plecat-am 6 am ajuns…4, am testat doar o antena baston si statia FT817 pe 5w, am reusit cateva legaturi dar, neconcludente, distantele doar 400 km .

A ramas vorba cu Gau-YO7LOD, impatimit montagnard si MF-ist…sa mergem anul acesta in campionatul IARU VHF din 1-2 septembrie. Ca in fiecare expeditie urmaresti mai multe : sa lucrezi in concurs, sa faci niste paralele intre echipamente si sursele de alimentare;-sa ai un randament cat mai bun energetic si, de ce sa nu activam si zona YOFF373 din Flora si Fauna din Romania. Testele electrice am inceput sa le fac de acasa si am continuat pe munte, echipamentele, majoritatea ne-au fost puse la dispozitie de YO7NW-Tavi si YO7LWL(un amplificator de 30W cu GASFET)TNX !

Deci am alimentat Toyota lui Gau si din si in dreptul localitatii Dragoiesti, am luat-o pe un drum forestier pe care cei din obstea Crasana- Sacelu , l-au prelungit pana la 2000m si au de gand sa faca a 2-a Raca pe el. Drumul a continuat fara probleme pana la cota 1000 , unde am mai facut provizii de apa, la un izvor si , am ajuns la stana de la Macarie unde trimisesem vorba la ciobani sa ne astepte cu magari pentru a urca bagajele dinspre cota 2000 spre varf. Dupa pozele , schimbul de alimente si ,,tariile’’de rigoare, un cioban tinar pe nume Ionut a luat-o cu magarii catinel spre cota 2000 ; Acolo am ajuns, la ultimul izvor cu masina si de acolo, am luat-o pieptis spre Parangul Mare. Pozele le vedeti aici :

Desi numai 519m diferenta de altitudine, drumul a fost de cca 2,5km cu urcusuri, coborisuri, peisaje frumoase, varfuri semete si magarii Soimu si Ionel trecuti deja la rangul de radioamatori receptori si care, culmea, erau mult mai intelegatori ca multi dintre noi . Nu se putea sa trecem direct la Parangul Mare, trebuia sa trecem de varful Mandra 2330m , sub care izvoreste Gilortul, al 2-lea rau dupa debit din Gorj- din pacate , uscaciunea a dus la un debit mic si nu a fost asa spectaculos ca date trecuta .

Am ajuns si pe Parangul Mare ! Nu eram singuri, mai erau turisti si veneau altii dar, cand au vazut magarii , toti voiau sa faca poze cu ei…. Dupa cca 15 min. de poze si schimb de cunostiinte am pus primul cort, statia, antena(Yagi 3 el.), acumulatorii incapsulati si pana in noapte tarziu am facut legaturi de pe borna altimetrica .

Dupa ce am pus si al 2-lea cort, am dus si echipamentele si a 2-a zi lucram lungit in cort, o pozitie parca mai rea decat cea de pe borna , adica nu-mi intrau pietrele… undeva dar,pozitiile erau diverse de parca lucram din spatiul cosmic . Am lucrat pana la cca 3.15PM, apoi am impachetat si cu rucsacul de 20kg in spate am inceput sa coborim( cei care au fost la munte stiu ca si coborisul are urcatul lui iar campurile de grotis si stanca te duc cu gandul la solurile martiene . Ei, totul e bine cand se sfarseste cu bine, nu mai vezi bataturile facute de rucsac , nu te mai dor bataturile de la picioare si care , parca tremurau mai mult cand am ajuns la masina decat pe munte, la urcare sau coborire .

In concurs am facut 106 legaturi, 38000 puncte, se putea si mai bine, un lucru ste clar: tot echipamentul a fost ok , antena Yagi insa trebuie sa aiba cel putin 5 elemente . Sub noi, pe Urdele echipa de la YO7KAJ /P din Craiova a lucrat si ea, avea tot confortul dupa cum am vazut, nu ne-am pertubat, din contra ne-am ajutat si am facut schimb de impresii.

In concluzie expeditia pe Parangul Mare, din punctul meu de vedere a fost un succes !

73,s de YO7LBX-Florin

miercuri, 5 septembrie 2012

YO3FVR/p

Catalin mai circula prin tara!.....

Foarte, foarte pe scurt, la Timisul de Jos am lucrat din doua locuri: unul situat chiar langa hanul Dambu Morii (Foto 1 si 2), iar cel de-al doilea aflat la inceputul traseului spre Piatra Mare (Foto 3, 4 si 5). In total, aproape 180 de legaturi in benzile de 20 si 40 de metri. Cred ca reuseam ceva mai mult daca nu ar fi plouat din cand in cand, insa am privit partea buna a lucrurilor: cred ca erau primele ploi prinse de mine in ultimele doua luni.
In YOFF-103 vremea a fost ideala ! Cu toate astea, un ghinion teribil a facut ca statia QRP sa se defecteze asa ca a trebuit sa ma multumesc cu vreo 30 de legaturi, facute in albia aproape secata a raului Cirtisoara (Foto 6, 7 si 8). Asadar, planurile pentru viitoarele iesiri incep sa mi le fac abia dupa ce imi gasesc timp sa repar statia. Pana atunci...
Best 73 & 44 !
Catalin, YO3FVR
YOFF-379
YOFF-103

YP0WFF in YOFF-006, YOFF-132, YOFF-296, YOFF-541, YOFF-005

YP0WFF nu se dezminte... Continua seria activarilorYOFF din zona!
YOFF-006 cu imagini aici
YOFF-132 are imagini aici
YOFF-296 o iesire in grup cu imagini aici si pe youtube...
YOFF-541 cu imagini aici
YOFF-005 cu imagini aici

luni, 3 septembrie 2012

YR7WFF si YO7KAJ/p in YOFF-373



La initiativa lui Serge YO7SG o echipa de radioamatori de la CSM Craiova am hotarat sa mergem in Parang pentru a participa la ,,Memorial YO7VS -144MHz” concurs ce se desfasoara in paralel cu IARU 144 MHz in primul sfarsit de saptamana al lunii septembrie.
Cum locul ales corespundea cu o locatie WFF ,respectiv Varful Urdele 2228 metri am folosit inainte de concurs si indicativul special YR7WFF din YOFF-373.

Vremea frumoasa a atras in acest sarsit de saptamana un mare aflux de turisti iar amplasarea cortului char pe varful muntelui a facut sa ne bucuram de prezenta a sute de vizitatori dornici sa faca fotografii in care sa apara si antenele noastre.
Serge YO7SG cel care cu multa marinimie ne-a pus la dispozitie cea mai mare parte a echipamentului cu care am lucrat si cam toata logistica a venit de vineri impreuna cu Miti YO7CKP si Petre YO7LWL si au trecut la instalarea cortului si ridicarea antenelor.
YO7LMU Samir impreuna cu YO7GPG Mihai au venit sambata de dimineata si au montat la Ranca un repetor pe 432 MHz dupa care au urcat sa intregeasca ehipa pe Vf. Urdele.
Eu {YO7ARY} impreuna cu XYL –ul am venit sambata dimineata si cu mare placere am luat in piept panta moderata si nu prea lunga de la Transalpina pana pe varf.
Am avut placerea sa ne intalnim si sa lucram in echipa si cu toate ca propagarea nu a fost deosebita iar participarea in concurs nu prea numeroasa pentru zona noastra a fost un castig pentru toti si un indemn de a intreprinde noi iesiri in natura insotiti de aparatura de care suntem legati prin pasiunea comuna.
Mai mult decat cuvintele o spun imaginile.
73 si multa sanatate Marcel YO7ARY