Translation tool

marți, 5 aprilie 2011

YOFF-225

Rezervaţia Cheile Rudăriei / Eftimie Murgu Valea Almăjului - Morile Rudăriei - în comuna Eftimie Murgu şi pe Valea Rudăriei se află Complexul mulinologic - 22 mori pe apă, vechi de câteva sute de ani, acţionate prin cădere liberă. Morile de apă existente în aceste locuri Morile sunt aşezate asemenea unei salbe de mărgele de-a lungul cursului. Morile reuşesc să macine 130-140 kg de făină în 24 de ore, şi care sunt deţinute în devălmăşie de 15-25 de rândaşi. Asezate dealungul apei pe o lungime de 3 km, în sat şi în afara satului, valorificând potenţialul energetic modest al râului Rudărica. Cele 22 de mori sunt: Moara de le Tunel, M.Roşoanea, M. Viloanea, M. Trailoanea, M Îndărătnică din Mijloc, M Îndărătnică de la Perete, M. Batolea, M. Patoanea, M. Firiz, M. Prundulea, M. Popeasca, M. Firizoanea, M. Hămbăroanea, M. Vămulea, M. Maxînoanea, M. Laiata, M. Micloşoanea, M. Vlăgioanea, M. Brusoanea, M.de la Podul Ilochii, M. Bănăiana, M. Din Tarina. Morile înglobează un sistem hidraulic ce îşi găseşte specificul în folosirea ciuturii. Acesta este cel mai întins parc mulinogic din S Europei.


Cu YR2WFF intr-o noua expeditie - Cheile Rudariei YOFF-225





Sambata, respectiv duminica (9-10 aprilie 2011) a avut loc langa Eftimie Murgu la Rudaria (in Valea Almajului) o etapa a actiunii de promovare a ariilor naturale protejate prin intermediul radio-amatorismului.
Dupa cum s-a anuntat in prealabil aici, Cheile Rudariei au fost alese drept locatie pentru una dintre etape, iar langa comuna Eftimie Murgu .
Actiunea a inceput sambata pe la ora 11 cand am ajuns in Eftimie Murgu.
Apoi au fost instalate antenele pentru unde scurte si restul echipamentului. Desi vremea a fost frumoasa (doar vantul a batut cu putere), zgomotul radio (parazit) a fost foarte puternic in unele frecvente.
Odata instalate echipamentele, s-a inceput activitatea. Marius (YO2LHD) s-a ocupat de legaturile realizate in fonie si Gil (YO2CJX) a realizat legaturile in telegrafie. Catalin (YO2LYP) a avut grija de partea de foto-video.
Echipamentul a constat din 2 transceivere de unde scurte un Kenwood TS-140s si un Yaesu FT-897D, antene un GP de 5m pe 14MHz, un dipol 2x10m pentru 40m si un dipol de 2x20m pentru 80m. Pentru adaptare am folosit 2 transmach-uri unul HM si unul de provenienta militara de la statia R1300, o sursa de alimentare de la
Alinco DM-330MVE, SWR-metru, manipulator telegrafic(ciocanel) si un generator telegrafic automat pentru apeluri. Avand in vedere ca antenele au fost amplasate in conditii destul de vitrege avand in vedere si puterea redusa (100 Wati), urma o experienta interesanta.
Pe la ora 13 (sambata) a inceput vanatoarea de legaturi din Cheile Rudariei-locatie (QTH) KN14BU, referinta de arie naturala protejata YOFF-225 cu indicativul special YR2WFF. Activitatea s-a incheiat pe la ora 1 A.M. (noaptea) cand propagarea s-a redus simtitor si nu se mai puteau realiza legaturi radio interesante in benzile de unde scurte. Tot sambata am vizitat si comuna (incepand de la moara Firiz-prima moara din chei).
La o analiza rapida, ziua de sambata s-a “lasat” cu circa 600 de legaturi (QSO-uri), destul de putine in CW, (a fost concursul Gagarin si era nebunie in banda), foarte multe statii din Europa dar si DX-uri, notabile fiind cele cu radioamatori din SUA, Senegal, Tunisia si Ceuta si Melilla din Africa, iar din Asia statii din estul Rusiei(dupa muntii Ural).
Ziua de duminica a inceput cu o vreme splendida, dar tot cu vant puternic. Pe la ora 8:30 a inceput si activitatea radio, conditiile de propagare fiind excelente, astfel ca YR2WFF a facut legaturi cu Taiwanul spre exemplu.


Spre pranz am pornit sa vizitam Cheile Rudariei si vestitele mori de apa. Am facut si o serie de poze cu bannerul YR2WFF si ne-am bucurat de relaxarea pe care doar natura ti-o poate oferi. Peste tot insa era prezent si vantul puternic, care la umbra “amplifica” tare mult senzatia de rece.
Activitatea am incheiat-o duminica pe la ora 14:00. Numarul de legaturi ajunsese la 820, a fost bine pentru conditiile de propagare, conditiile tehnice si efortul depus.
Am adunat antenele, statiile, le-am incarcat in masina, am multumit gazdelor noastre si am pornit catre alte zari.
Actiunea aceasta a avut rolul de a scoate din umbra si de a promova aceste locuri minunate.
Unii vor spune ca morile de la Rudaria sunt foarte cunoscute, dar eu stiu ca la fiecare legatura, cand li se comunica oamenilor locatia geografica, cineva mai punea o data degetul pe harta pentru Valea Almajului.


Imagini aici


73 de YO2LYP



P.S. pentru mai multe informatii despre zona vizitati: http://www.valea-almajului.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu